Friday, November 5, 2010

Are you happy where you are now?




It's raining, and Kasih is sleeping. It has been a while since I last babble something in here. There's so much to tell, but again, I don't have the space to do that. If I have the time, I would rather de-cluttering my messy kitchen, or fridge. Or re-arranging leaning tower of clothes in the wardrobe, or updating Kasih's wardrobe. Or bake some cakes, or muffins. Or sweeping dry leaves that keep pouring our front yard. Or dusting off the furnitures. And the list is endless.

This might be nowhere. Stay if you want.

I miss my family. Did I tell you we had so much fun during Aidilfitri? Yes. It was fun, but tiring. But it was worth it. Oh, I still haven't upload our Raya picture, maybe not in this space. It is too overdue, it won't be that relevant anymore. Plus, who's counting anyway?


Petang raya. Happy days.



Kasih dah mula nak menangis. Haha. Najah pandai betul berekspresi dalam gambar.


Gambar raya gaya bebas. Ini raya ketiga, sebelum saya, Zul dan Kasih pulang JB. Happy days.



Ayah saya tak berapa sihat, tapi alhamdulillah, sekarang lebih baik dari waktu saya berpantang. Eh, tukar tulis bahasa melayu.

Kadang-kadang, bila dah habis idea mahu main apa dengan Kasih, perasaan mahu balik semenanjung memang melonjak-lonjak. Kalau dapat balik semenanjung, banyak betul perkara dapat selesai. Dapat selalu jumpa mak ayah, tak perlu fikir balik semenanjung nak pinjam kereta siapa, tak perlu fikir dan lumba-lumba beli tiket kapalterbang murah, macam-macam lagi lah.

Tapi itulah, sekarang kami sedang bersabar. Walaupun kadang-kadang habis sabar, tak tahu mahu ganti dengan apa. Kata Ustaz dalam Tanyalah Ustaz (TV9, pukul 7-8 pagi), ada beza sabar dengan pasrah. Kalau kita pasrah, kita relakan apa-apa yang berlaku, dan tak buat apa-apa untuk ubah keadaan itu. Tapi kalau sabar, maksudnya kita terima perkara itu, dan kita terima hakikat bahawa Allah ada sediakan rancangan lebih baik untuk kita, dan ada hikmah dengan apa yang kita sedang hadapi. Dan kita teruskan berdoa untuk apa yang kita mahu.

Belajar bersabar, bukan senang.

Saya tidaklah menuduh Bintulu teruk. Sebenarnya, Bintulu ok lah, tidaklah teruk sangat. Malah sekarang, lebih banyak baik daripada dulu. Tapi hidup merantau lama-lama, saya fikir, ada tahapnya juga. Dan sebenarnya ada faktor lain yang menyebabkan jadi tak keruan tinggal di sini.

Kasih is up. Bersyukur sangat saya ada dia. Di rumah. Buat peneman dan penghilang bosan.

Saya dah beritahu tulisan ini tidak ke mana. Hajat di hati mahu buat kek kurma. Kurma bulan puasa masih ada, sayang pula nak buang. Tapi telur pula dah habis. Macam-macam kan?



Permata hati pengarang jantung.


The babbling stops now. Thank you for watching, says Yuna. Have a nice weekend!


7 comments:

Marliza Radzi said...

Fahaaaaaam sangat!

InsyaAllah babe, nanti dapatlah balik Semenanjung, dapat duduk KL, dapat rumah best dengan neighbours senyap & dapatlah semuanya :)

AyinEmran said...

marliza: thanks beb. Amiiin!

ila nursalida said...

memang, duduk tempat orang lama-lama akan rasa bosan juga..like me, setahun sudah tidak dapat pulang, tak tahu dah perasaan nih rasa macam ape...

HW said...

Betul lah orang ckp ttg pepatah hujan emas di negeri orang tu kan? Bagi aku (& Hazri), KL adalah best tp it is not a place to raise our child. So kami settle down di KT. (No offence yg duk di KL). Adalah baik buruknya KT ini, tp yg penting happy & dekat dgn keluarga.

Sabar dan doa byk2 ok? :D

-wahida-

~maiefa said...

xpe ayin. jauh2 pn tp bsyukur hidup sama dgn suami. mcm aku ni x tau la bila dpt duk sama. huu.. rasa pelik dh kawin tp hidup mcm single lg. cmne nk bina family..

dyaemran said...

kami suma tunggu the good news! tp sementara tu, hang on there ya..
btw, nmpk bijak btul Kasih in last pic permata hati pengarang jantung tu.miss u Kasih!

AyinEmran said...

ila: sama-sama lah kita bersabar, awak lagi lah jauh kan.

wahida: thanks wahida.

peah: itulah. kalau nak compare, sgt ramai husband n wife yg dok jauh2 kat sini pun. But in my case, nak blk semenanjung! heh.

dya: thanks. exam camane? We miss u too lah Mak teh n kakak khayra!